آموزش گام به گام نصب کلید و پریز
نصب کلید و پریز برق در ساختمان از جمله اقدامات بسیار حیاتی و حیاتی در زمینه برقکاری سازههاست. این عملیات پیچیده از مراحل گوناگونی تشکیل شده است که در این متن، قصد داریم تا به زبانی ساده و آموزش گام به گام نصب کلید و پریز را برایتان شرح دهیم. لطفاً همراه ما باشید و تا آخر این آموزش تصویری نصب کلید و پریز مارا همراهی کنید.
استانداردهای نصب کلید و پریز به طور کلی، نصب کلید و پریز برق در مکانهای مختلف، باید از قوانین و استانداردهای خاصی پیروی کند. عدم رعایت این قوانین و مقررات میتواند منجر به وقوع حوادثی نظیر برقگرفتگی و اتصالات برق نادرست در ساختمان شود. به همین دلیل، قبل از ورود به بررسی مراحل نصب کلیدها و پریزها، ابتدا شما با استانداردهای ضروری برای نصب صحیح کلیدها و پریزهای ساختمان آشنا خواهید شد. در مقالات گذشته به بررسی انواع کلیدها و پریزهای برق ساختمان پرداخته ایم.
نکتهای که نباید مورد چشم پوشی شود، ارتفاع نصب کلد و پریز ها بر روی دیوار است. این یکی از مسائل حیاتی در این زمینه است. بر این اساس، ارتفاع مناسب و بهینه برای پریز آنتن، پریز تلفن و پریز برق حدوداً 30 تا 40 سانتیمتر از سطح زمین باید باشد. از سوی دیگر، فاصله مناسب بین کلیدهای برق و چهارچوب درب حدوداً 15 تا 25 سانتیمتر است.
همچنین، فاصله و ارتفاع بهینه برای جعبه فیوز از لولههای گاز و آب تقریباً یک سانتیمتر باید باشد. به علاوه، ارتفاع مناسب برای آویز چراغهای روشنایی از سقف ساختمان، در حدود 30 تا 50 سانتیمتر میباشد و این ارتفاع میتواند بسیار مفید باشد.
و فراموش نشود که فاصله و ارتفاع استاندارد جعبه فیوز از سطح کف ساختمان حدوداً 150 الی 170 سانتیمتر تعیین شده است. همچنین، ارتفاع مناسب برای پریزهای برق یخچال و فریزر حدوداً 110 تا 120 سانتیمتر و برای پریزهای ماشین لباسشویی 70 الی 80 سانتیمتر و فاصله مناسب برای گوشی آیفون از سطح زمین تقریباً 130 الی 150 سانتیمتر باید باشد. همچنین، ارتفاع مناسب برای کلید کولر گازی و آبی حدوداً 130 سانتیمتر از کف و برای پریزهای آشپزخانه و کلیدهای روشنایی به ترتیب 60 تا 120 و 110 تا 120 سانتیمتر لحاظ میشود.
آموزش بستن کلید و پریز
مرحله اول: تجهیزات ضروری را تأمین نمایید.
در آغازین مراحل از آموزش نصب کلید و پریز نصب کلیدها و پریزهای برق در ساختمان، حیاتی است که تجهیزات و وسایل مورد نیاز را به دست آورید. این مرحله، پیش نیاز برای اجرا و نصب پریز برق است و بدون دسترسی به تجهیزات مناسب، ممکن است با مشکلات فراوانی مواجه شوید. از جمله تجهیزاتی که بسیار حیاتی هستند میتوان به نوار چسب برق، سیم چین، پیچ گوشتی، متر و پیچ گوشتی دو سو اشاره کرد. علاوه بر این، تهیه تجهیزاتی همچون تهیه تجهیزاتی مانند تستر ولتاژ، تستر خروجی و دستگاه مخصوص ردیاب لوله و کابل در این زمینه به شما کمک زیادی می کند.
مرحله دوم: شناسایی منبع تغذیه برق و تمایز سیمهای فازی و نولی.
نحوه نصب کلید و پریز به صورت اصولی باید انجام شود،برای تشخیص و تمایز سیمهای برق فازی و نولی، میتوانید از یک فازمتر استفاده کنید. با رعایت کامل تمامی مقررات ایمنی، ابتدا سر فازمتر را به هر یک از سیمها وصل کنید و سپس انگشتان خود را به سر فازمتر فشار دهید. روشن شدن چراغ فازمتر نمایانگر این است که سیم برق فازی میباشد. در صورتی که چراغ روشن نشود، سیم مربوطه از نوع نول است. این کار باید با دقت و همچنین رعایت اصول ایمنی انجام شود؛ چانچه چراغ اصلا روشن نشد احتمال دارد روش برق کشی کلید و پریز صحیح نبوده و باید مجدد انجام شود.
مرحله سوم: قطع کامل جریان برق.
بعد از تشخیص سیمهای فاز و نول، باید جریان برق را به طور کامل قطع کنید. همچنین، اطمینان حاصل کردن از قطع شدن کامل جریان برق، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا به جلوگیری از وقوع حوادث ناخواسته کمک میکند چراکه ایمن ترین و اصولی ترین روش بستن کلید و پریز این روش می باشد. حتماً در این مرحله از ایمنی بهرهبرید و مراقب باشید که هیچ جریان برق فعالی در سیمها باقی نمانده باشد.
مرحله چهارم: نصب مکانیزم پریز برق.
در این مرحله از آموزش بستن کلید و پریز ، نصب مکانیزم پریز برق در دستور کار قرار میگیرد. برای شروع، روکش پریز را با استفاده از پیچ گوشتی باز کنید و سپس سیمهای فاز و نول را به ترمینالهای مکانیزم برق وصل کنید. پس از این مرحله، پریز را درون جعبه مخصوص خود قرار دهید. برای اطمینان از ثبات مکانیزم در محل مشخص شده، پیچها را به دقت و محکم در سر جای خود بسته کنید. بهتر از که از قبل نصب کلید و پریز اموزش نصب قوطی کلید و پریز را هم به خوبی یادگرفته باشید؛ این مراحل را با دقت و با رعایت اصول ایمنی انجام دهید تا نصب پریز برق به درستی انجام شود.
مرحله پنجم: نصب روکش و رویه کلید و پریز.
در این مرحله، قاب مخصوص پریز روی مکانیزم قرار میگیرد و در محل خود قفل میشود. سپس با قرار دادن رویه پریز بر روی قاب و با استفاده از پیچگوشتی، پیچهای رویه را به دقت بسته کنید. لازم به ذکر است که کلیدهای تک پل توانایی روشن و خاموش کردن یک مدار را دارند، در حالی که کلیدهای دو پل برای روشن کردن دو مدار جداگانه استفاده میشوند. نحوه نصب کلید و پریز دو پل همانند کلیدهای تک پل انجام میشود و با دقت و دقت باید این مراحل را انجام دهید.
مرحله ششم: محکم کردن پیچها.
پس از نصب کامل روکش و رویه پریز و اطمینان از محکم بسته شدن پیچها و اتصال سیمها و اتصالات، در مرحله آخر فیوز برق را وصل کنید. برای اطمینان از انجام صحیح مراحل نحوه بستن کلید و پریز ، میتوانید دو شاخه یک وسیله برقی را به پریز نصب شده متصل کرده و عملکرد آن را بررسی نمایید. این اقدام به شما کمک خواهد کرد تا از صحت نصب و عملکرد درست کلید و پریز مطمئن شوید.
آموزش نصب کلید و پریز برق روکار:
برنامهریزی: در ابتدا، مکانهای نصب کلیدها، پریزها و لامپها را روی نقشه سیمکشی برق ساختمان مشخص کنید. توجه داشته باشید که کوتاهترین مسیر سیمکشی را انتخاب کنید تا هزینه را کاهش دهید.
سیم فاز: سیم فاز را از جعبه تقسیم یا جعبه فیوز انشعاب بگیرید. این سیم را به ترمینال کلیدهای تک پل منتقل کنید.
نصب کلیدها: کلیدهای تک پل را به ترمینال کلید متصل کنید. این کلیدها برای کنترل روشنایی یا خاموش کردن آن مورد استفاده قرار میگیرند.
نصب لامپ: سیم فاز را به ترمینال لامپ متصل کنید. حالا میتوانید لامپ را نصب کرده و کلید را تست کنید.
سیم نول و ارت: سیمهای نول و ارت را از جعبه تقسیم بگیرید. هر یک را به ترمینال مربوط به پریز متصل کنید.
نصب پریز: پریزها را روی دیوار نصب کرده و سیمها را به ترمینالهای پریز متصل کنید.
تست: پیش از استفاده نهایی، مطمئن شوید که تمام اتصالات به درستی انجام شده و کلید و پریز کار میکنند. همچنین، با اتصال یک دوشاخه به پریز، از برقدار بودن پریز اطمینان حاصل کنید.
نگهداری: سیمها را در داکت یا لولههای مخصوص برق قرار دهید تا از آسیبها و خطرات احتمالی محافظت شوند.
با انجام این مراحل به دقت و با رعایت اصول ایمنی، میتوانید کلید و پریز برق روکار را به درستی نصب کرده و از آن بهرهبرداری کنید.
برای نصب کلید و پریز برق باید در نظر داشت که:
1. ارتفاع نصب پریز برق: ارتفاع نصب پریز برق باید مطابق با استانداردها و مقررات محلی باشد. به طور عمومی، ارتفاع معمول برای نصب پریزها در ارتفاع حدود 30-40 سانتیمتر از زمین است. این ارتفاع به انسانها امکان دسترسی آسان به پریز را میدهد.
2. فاصله نصب پریز برق: فاصله بین پریزها باید به گونهای باشد که امکان استفاده آسان از هر پریز و اتصال دستگاههای برقی به آن فراهم شود. به عنوان مثال، در اتاقها، فاصله مناسب میان دو پریز حدود 2.5 متر است.
3. فاصله نصب پریز برق از لولههای گاز و آب: حین نصب پریز برق، باید از لولههای گاز و آب فاصله کافی داشته باشید تا هیچ تداخلی بین آنها و پریز بوجود نیاید. این امر به دلیل ایمنی بسیار حائز اهمیت است و جلوی خطرات احتمالی مانند نشت گاز یا آب را میگیرد.
با رعایت این نکات، میتوانید پریزهای برق را به درستی نصب کرده و از آنها بهرهبرداری ایمن داشته باشید.
نکات ایمنی در نصب کلید و پریز برق:
1. قبل از هر چیز، مطمئن شوید که سیمکشی ساختمان به درستی انجام شده باشد و تمامی تجهیزات مورد نیاز موجود باشند.
2. مناسب است که مدار تغذیه چراغها را به صورت مستقل و جداگانه از مدار تغذیه پریزها در نظر بگیرید تا در صورت نیاز به تعمیرات، اشکالزدایی آسانتر باشد.
3. نصب کلید و پریز در محیطهای مرطوب مانند حمام بسیار خطرناک است. در این موارد به احتیاط و ایمنی بیشتری احتیاج دارید.
4. از لمس کلید و پریز برق با دستهای خیس و مرطوب بپرهیزید، زیرا قاب پریز به عنوان یک رسانای خوب برای جریان برق شناخته میشود و احتمال خطر برقگرفتگی افزایش مییابد.
5. تعویض به موقع کلید و پریزهای معیوب بسیار مهم است. از کلیدهای با کیفیت و استاندارد استفاده کنید و هیچگاه یک سیم رابط یا پریز را به چندین وسیله به صورت همزمان متصل نکنید.
6. اگر اطلاعات کافی در زمینه برق کاری ندارید، از کمک یک برقکار حرفهای استفاده کنید یا در دورههای آموزش برق کشی ساختمان شرکت کنید تا مهارتهای لازم را به دست آورید یا از یک آموزش گام به گام مراحل نصب کلید و پریز برق ساختمان کمک بگیرید بهتر است این آموزش، یک آموزش تصویری نصب کلید و پریز باشد تا با مشکلات کمتری در حین نصب کلید پریز برخورد داشته باشید.
در نهایت، میتوان گفت که در دنیای امروز، همه چیز از جمله نصب کلید و پریز به سمت تخصصی شدن پیش میرود. نمیتوان انتظار داشت که همه چیز همانند چند سال پیش باشد. با توجه به نیازهای امروز، مکانیزمها بهبود یافته و طراحیهای پیچیدهتری دارند. این تغییرات نیاز به نصب و راهاندازی تخصصی و دقیقتر را ایجاد کرده است.از نکات ایمنی ذکر شده پیروی کرده و با دقت و احتیاط کلید و پریز برق را نصب کنید.
یه شما پیشنهاد می کنیم از صفحه محصولات گروه آسان برق دیدن کنید طیف متنوعی از کلید و پریزهای از معتبرترین برندهای ایران و جهان منتظر شماست…